VN noemen gebruik pesticiden schending mensenrecht op gezondheid

De Verenigde Naties (VN) luiden al in januari 2017 de noodklok. Echter deze publicatie heeft nauwelijks publiciteit gehad.  De hoge concentratie pesticiden op groente en fruit is een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. Niet alleen via voedsel, ook via water, lucht of direct contact krijgen we de gifstoffen binnen, schrijft de VN in een rapport. De gevolgen? Afwijkingen, ziektes en soms zelfs de dood.

‘Pesticiden zijn een schending van het mensenrecht op gezondheid’ oordelen de auteurs. Deze conclusie onderbouwen ze met wetenschappelijk bewijs in maar liefst 24 pagina’s. Het wassen of schillen van groente en fruit is geen oplossing, omdat planten via hun wortels de pesticiden opnemen. Wat wél een oplossing is volgens de auteurs, is een wereldwijde transitie naar duurzame landbouw.

Neonicotinoiden worden apart genoemd:

Neonicotinoïden worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor “colony collapse disorder” van bijen wereldwijd. Bijvoorbeeld, zwaar gebruik van deze insecticiden is verantwoordelijk voor de 50 procent achteruitgang gedurende 25 jaar bij honingbijpopulaties in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Deze achteruitgang bedreigt de basis van de landbouw, aangezien wilde bijen en beheerde honingbijen de grootste rol spelen bij het bestuiven van gewassen. Volgens schattingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), van ongeveer 100 soorten gewassen (die 90 procent van het wereldwijde voedsel leveren), wordt 71 procent bestoven door bijen.

Enkele vertaalde conclusies uit het rapport:

Hoewel het huidige rapport heeft geïllustreerd dat er geen tekort is aan internationale en nationale wetgeving, evenals niet-bindende richtlijnen, beschermen dergelijke instrumenten mensen en het milieu niet tegen gevaarlijke pesticiden. Deze instrumenten lijden onder implementatie-, handhavings- en dekkingstekorten en slagen er over het algemeen niet in om het voorzorgsbeginsel effectief toe te passen of veel bedrijfspraktijken op betekenisvolle wijze te veranderen. Bestaande instrumenten zijn bijzonder ineffectief bij het aanpakken van het grensoverschrijdende karakter van de wereldwijde pesticiden markt, zoals blijkt uit de wijdverspreide en vaak wettelijk toegestane praktijken van het exporteren van verboden zeer gevaarlijke pesticiden naar derde landen. Deze lacunes en tekortkomingen moeten worden aangepakt op basis van mensenrechtenmechanismen.

Enkele vertaalde aanbevelingen uit het rapport:

Beleid genereren om het gebruik van pesticiden wereldwijd te verminderen en een kader ontwikkelen voor het verbod op en de geleidelijke eliminatie van zeer gevaarlijke pesticiden;

Lees hier het volledige VN rapport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s