An update of the Worldwide Integrated Assessment (WIA) on systemic insecticides. Part 3: alternatives to systemic insecticides

De internationale groep wetenschappers van de TaskForce on Systemic Pesticides analyseerde tweehonderd studies die sinds 2014 zijn verschenen over de prestaties van de neonicotinoïden (zoals imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam). De neonicotino­iden en fipronil zijn samen wereldwijd de meest verkochte bestrijdingsmiddelen. Zie ook eerdere artikelen)

Het zenuwgif, dat de plaaginsecten bestrijdt, wordt vaak al preventief op het zaaigoed van de landbouwgewassen aangebracht. De stof verspreid zich door de hele plant inclusief de bloem. Bijen die nectar of stuifmeel verzamelen van deze plant krijgen deze giftige stof ook binnen. Zowel honingbijen als  wilde bijen, die van groot belang zijn bij de bevruchting van bloeiende planten.

De wetenschappers komen tot de conclusie dat de alternatieven vaak goedkoper zijn, minstens zo effectief en soms zelfs beter. In alle gevallen is het  gunstiger voor het milieu. Voorbeelden zijn:

  • het wisselen van teelten,
  • het ontwikkelen van variëteiten van gewassen die beter bestand zijn tegen ziekten,
  • het toepassen van biologische bestrijdingsmethoden en
  • het inzetten van natuurvriendelijke insecticiden.

Lees HIER het artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s