Meer dan driekwart van de Nederlandse bevolking wil een volledig verbod op bijengif

**Nieuwe peiling toont aan dat 79% een verbod op neonicotinoïden wil en deze virale petitie roept minister Schouten op de bijen te redden.

Een overweldigende meerderheid van de Nederlandse bevolking staat achter een volledig verbod op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Dat laat een recente peiling van Peil.nl zien, uitgevoerd in opdracht van burgerbeweging Avaaz. 79% van de respondenten staat achter een volledig verbod op neonicotinoïden, een groep chemicaliën die volgens onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) gevaarlijk zijn voor bijen. Ook in de achterban van de ChristenUnie, de partij minister Schouten van Landbouw, is overweldigende steun voor een verbod: 77% van haar kiezers wil dat het gif verboden wordt.

Een volledig verbod wordt momenteel besproken in de Europese Unie en kan al op 22 maart in stemming worden gebracht. Het verbod is een voorstel van de  Europese Commissie en wordt door verschillende landen gesteund, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Kroatië, Slovenië, Luxemburg en Malta. In 2013 heeft Nederland een gedeeltelijk verbod gesteund, maar minister Schouten heeft zich nog niet willen vastleggen aan een volledig verbod op gebruik in de buitenteelt.

Met een virale petitie, die in één week 65.000 keer ondertekend werd, voeren burgers de druk op de minister op. Voormalig ministers Jan Terlouw en Frits Bolkestein, prinses Irene, en een groot aantal prominente wetenschappers sloten zich ook aan bij de campagne. Minister Schouten zal de petitie op woensdag 14 maart om 14:15 in ontvangst nemen, voor de ingang van de Tweede Kamer.

Vorige maand bevestigde de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) dat neonicotinoïden een gevaar vormen voor bijen, en het Europees Parlement nam een motie aan ten gunste van een verbod op alle deze pesticiden die schadelijk zijn voor bijen.

Anneke Kooijmans van Avaaz: “Wetenschappers, imkers, en 79% van de Nederlandse bevolking zijn het eens: het is hoog tijd om de bijen te redden! Nederland steunde in 2013 al een gedeeltelijk verbod, nu moet minister Schouten de volgende stap zetten en zich inzetten voor een volledig verbod met onmiddellijke ingang.”

Jaap Molenaar, Sonne Copijn en Tom van de Beek,  initiatiefnemers van de petitie op het platform van Avaaz: “Het is code rood voor de bijen — minister Schouten noemt zichzelf de bijenkoningin van Nederland, ze moet zich nu hard maken voor een Europees verbod op bijengif. Bijen en burgers rekenen op haar!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s